AVRUPA’nın farklı merkezlerinde yaşayan Çorumlular, Köln’de düzenlenen 3.Avrupa Çorum Gökköy Şenliği’nde buluştular. Büyük coşku içinde geçen şenlikte, Türkiye’den Avrupa’ya göçün 50. yılı kutlamaları çerçevesinde birinci kuşağa Türkiye ve Almanya’ya katkıları nedeniyle teşekkür edildi. Şenliğe katılan Zekiye Koç, Sultan Keser, Zeynep Koç, Döndü Onaylı, Zekiye Akış, Durak Akış, Fatma Erkul, Satılmış Koç, Mehmet Durak, Lütfiye Durak, Kazım Serin, Ali Rıza Alper, Hatun Alper, Sadık Taşın, Hasan Bekyol, Elvan Fakı ile Gülkız Fakı çiçek verildi.
‘Yeni Gökköy yarattık’
Van depreminde ölenler ve şehitler için bir dakikalık saygı duruşun ardından şenliğin açılış konuşmasını yapan öğretmen Nurettin İlhan, yurtdışında ikinci bir Gökköy oluştuğunu belirterek, “Burada oluşumuzun üzerinden 50 yıl geçti. Bir filozof der ki: “İnsanın doğup büyüdüğü yerleri terketmek kadar büyük bir kayıp olamaz.” Bir yanım hüzün ve isyan, bir yanım da buruk bir sevinç içinde. Avrupa’da yeni bir Gökköy yarattık. Yaşamakta olduğumuz ülkelerin dillerini, kültürlerini, siyasi ve sosyal yapılarını çok iyi öğrenmeliyiz. Genç kuşaklara en iyi eğitim olanaklarını sunup onların iyi meslekler edinmelerini ve yönetici konumuna gelmelerini sağlamalıyız. Almanya’nın ve Türkiye’nin ilerlemesinde katkı sağlayan birinci kuşağın emekleri görmezden gelinemez. Onları yalnız bırakmayız. Onlara şükran borçluyuz” dedi.
‘İşe başladık da farkında değiliz’
Avrupa’ya ilk gelen Gökköylüler’den bir bölümünün hayatta olmadığını kaydeden Nurettin İlhan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Avrupa’nın dört bir yanına dağılmış Gökköylüler böylesi etkinlikler sayesinde biraraya gelebiliyor. Eş dost akrabalarla hasret giderebiliyoruz. Ne mutlu ki Gökköylüler’e ki kendi içlerinden böylesi büyük organizeleri düzenleyebilen insanlar yetiştirebilmişler. Bizler köyümüz ve köyümüz insanları yararına birçok şeye imzamızı atmmaya çoktan başladık. Artık bir çok gelişmeye de imza atmaya devam edeceğiz. Her yönüyle gelişmiş, temiz ve güzel bir köyde yaşamayı veya birkaç günlük tatilini geçirmeyi kim istemez. O halde başka güzel köylere bakıp hayıflanmayalım. Çünkü onların yarattığı o güzel köyleri bizler de yaratabiliriz. Yeter ki isteyelim. Yeter ki birlik olup güçlerimizi biraraya toplayalım. ‘Başlamak işin yarısıdır’ derler. Aslında biz bu işe çoktan başladık da farkında değiliz.”
Kültür merkezine destek
Etkinlikte Gökköy’de planlanan çok kullanışlı kültür merkezinin yapımına destek verilmesi istenildi. Çekilişin en büyük ödülünü kazanan talihli Kassel’den Fatma Atlı oldu. Şenlikte şiirleriyle sahne alan Bayram Özdemir ile sanatçılar Ali Acar, Kazım Doğan, Sadık Özsoy, Filiz Uzun Doğan ve Grup Toprak büyük alkış aldılar. Şenlik, yöreye özgü halaylarla geç saatlere kadar sürdü.